Το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους κάτωθι:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΒΑΓΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΤΟΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΒΑΓΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΑΜΙΑΣ : ΤΟΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΜΕΛΗ :
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΤΣΟΛΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ :
ΤΑΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΚΙΟΚΑ ΑΝΝΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλα του τα μέλη για την μεγάλη τους συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση.
Η συμμετοχή όλων μας στα κοινά είναι καθοριστική και αναγκαία, για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας να ενισχύσουμε την μεταξύ μας σχέση αλλά και την στήριξη, με διάφορες δράσεις, του όμορφου και αγαπημένου μας χωριού!!!
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ..
του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αρτοπούλας
«ο Άγιος Κοσμάς».
Πίστη και Παράδοση στα Ερημωμένα Χωριά.
Σας συγχαίρω για την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αρτοπούλας «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ» και σας εύχομαι προσωπική και οικογενειακή υγεία και δύναμη για εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά και έργο για το καλό του Συλλόγου, του χωριού και των συγχωριανών μας που σας εμπιστεύτηκαν και σας τίμησαν εκλέγοντάς σας ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η επιτυχία σας θα εξαρτηθεί από τη φιλοσοφία που έχετε για το Σύλλογο και το έργο του, από το όραμα και το πρόγραμμα που θα εκπονήσετε, από τους στόχους που θα βάλετε και την καλή οργάνωση που θα κάνετε για κάθε μία δραστηριότητα που θα πραγματοποιήσετε.
Ο Σύλλογός μας, θέλει δυναμισμό και κυρίως έργο. Εσείς, διαθέτετε όλα εκείνα τα στοιχεία και είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή σας, η συνεργασία σας, η ενεργητικότητά σας, η θέλησή σας για προσφορά, ο λόγος, η σκέψη, η γνώση, οι πράξεις και το έργο σας έχουν να προσφέρουν ένα ακόμη λιθαράκι στην προκοπή και την πρόοδο του χωριού μας.
Σας συγχαίρω και πάλι για την εκλογή σας και σας εύχομαι υγεία, ό,τι καλύτερο, δημιουργικότητα και έργο για το καλό του Συλλόγου, του χωριού και των συγχωριανών μας.
ΚΑΛΗ ΘΗΤΕΙΑ!!!
Με βαθιά συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και πλήθος πιστών από τη γειτονική χώρα αλλά και από την Ήπειρο και λίγα άτομα από την Αρτοπούλα, τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Κολικόντασι, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του και προσκύνησαν τον τόπο που φύλαξε για δεκαετίες τα λείψανα του Αγίου.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ή Οσούμ ποταμού της Αλβανίας, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς.
Από την πόλη Φίερι απέχει ένα τέταρτο και χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1813 και Ιουνίου 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή, όταν αυτός περιέλαβε στο πασαλίκι του το Μπεράτι και την περιοχή του.
Μπαίνοντας στο Μπεράτι, ο Αλής, θυμήθηκε τον Πατρο—Κοσμά και πρόσταξε το Μητροπολίτη Βελεγράδων Ίωάσαφ, Β’, να κάνει την ανακομιδή του αγίου και να κτισθεί και μοναστήρι τιμώμενο στο όνομα του Αγίου επειδή τον γνώρισε ως αληθινό άνθρωπο του Θεού. Στο εξωτερικό της κόγχης του Ιερού και σε μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα διαβάζουμε.
»ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ/ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΟΥ/ΤΌΣ ΝΑΟΣ ΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑ/ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΒΕΖΥΡ / ΑΛΗ ΠΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΕΠΕΛΕ/ΝΗ».
Τα λείψανα του αγίου φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα για λόγους ασφαλείας και η κερκίς της δεξιάς χειρός, βρίσκεται στον Ιερό Ναό αγίου Κοσμά Κονίτσης.
Ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης γράφει: «Δεν μπορούσα να εξηγήσω πώς το άθεο καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, που δεν άφησε ίχνος Χριστιανικό στην ταλαιπωρημένη Βόρειο Ήπειρο, επέτρεψε τη διατήρηση της Μονής και του τάφου του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Η απορία μου αυτή λύθηκε πρόσφατα όταν ένας νέος Βορειοηπειρώτης, ο κ. Χρήστος από το Φίερι, γειτονική με το Κολικόντασι πόλη, ήρθε κοντά μας και ζήτησε να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος. Όταν μου εξήγησε σχετικά με τον τόπο της καταγωγής του, τον ρώτησα αν γνώριζε κάτι σχετικό με την απορία που είχα. Ο νέος με βουρκωμένα μάτια άφησε τον λογισμό του ελεύθερο και μου διηγήθηκε τα εξής θαυμαστά.
Όταν το 1968 με νόμο του Αλβανικού κράτους απαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική εκδήλωση, ήρθε διαταγή από τα Τίρανα να γκρεμισθούν οι Εκκλησίες και να εξαφανισθούν οι Σταυροί από τους Χριστιανικούς τάφους, ο τότε Αστυνομικός διοικητής του Φίερι πήρε μαζί του το αρμόδιο συνεργείο και πήγαν στο Μοναστήρι προκειμένου να το εξαφανίσουν. Γνωρίζοντας μάλιστα την ευλάβεια των Ελλήνων προς τον άγιο Κοσμά, έδωσε εντολή να ξεκινήσει το έργο της κατεδαφίσεως από τον τάφο του αγίου. Όταν όμως οι εργάτες έδωσαν το πρώτο κτύπημα στο ιερό μνημείο τότε μια δυνατή βουή έσπασε την ησυχία του χώρου και μια μεγάλη λάμψη σαν φωτιά ξεπήδησε μέσα από τον τάφο του πατρό-Κοσμά. Έντρομοι οι παριστάμενοι ετράπησαν σε φυγή και δεν επανήλθαν παρά τις απειλές και την «καθησυχαστική» δήλωση του καθεστώτος πως, δήθεν, εξερράγη ξεχασμένη από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο βόμβα! Έτσι δεν βεβηλώθηκε ο τάφος του αγίου Κοσμά, όπως και τα χαριτόβρυτα Λείψανά του, που παρέμειναν εκεί βάλσαμο στις πληγές των Χριστιανών και ελπίδα πως… «Θα ‘ρθει το ποθούμενο».»
Στο Κολικόντασι, εδώ που ο Πατροκοσμάς ίδρυσε το τελευταίο σχολείο. Εδώ που ενώ κήρυττε τον πήραν οι άνθρωποι του Κουρτ Πασά, τον οδήγησαν σε ένα δέντρο, τον θανάτωσαν και πέταξαν το σώμα του στο ποτάμι από όπου το ανέσυραν οι χριστιανοί και έγινε η ταφή στη Μονή που αφιερώθηκε στην μνήμη του ήρθαμε κι εμείς προσκυνητές στις 24 Αυγούστου 2024.
Και είχαμε μεγάλη τύχη γιατί μαζί μας ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος, οι οποίοι μας ξενάγησαν, μας πληροφόρησαν και μας ενημέρωσαν.
Ο Άγιος Κοσμάς να μας προστατεύει. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία.
«…Κοσμᾶ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος».
ΑΡΤΟΠΟΥΛΑ: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά Αιτωλού, χοροστατούντος του π. Κωνσταντίνου.
Σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου, τελέστηκε με λαμπρότητα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και περιφοράς της Ιεράς Εικόνας, χοροστατούντος του αιδεσιμότατου π. Κωνσταντίνου στον ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά Αρτοπούλας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ακολουθία του Εσπερινού προσέλκυσε αρκετούς πιστούς, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και να συμμετάσχουν στην ιερή αυτή τελετή.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΟΠΟΥΛΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ»
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Άρθρο 13.
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου, που αποφασίζει για κάθε θέμα που υποβάλλεται σ’ αυτήν και έχει γενική αρμοδιότητα για κάθε ζήτημα που ανάγεται στην εξυπηρέτηση των σκοπών του Συλλόγου.
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο κατά τους μήνες Ιούνιο ή Ιούλιο ή Αύγουστο, μετά από προηγούμενη πρόσκληση του Δ.Σ. πριν από 8 μέρες όπου υποχρεωτικά αναγράφονται και τα θέματα που θα συζητηθούν, έκτακτα δε όταν το Δ.Σ. κρίνει αναγκαία τη σύγκληση ή το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των τακτικών και ταμειακά τακτοποιημένων μελών του Συλλόγου με έγγραφη αίτησή τους στο Δ.Σ. όπου θα αναγράφονται και τα θέματα που θα συζητηθούν.
Άρθρο 14.
Για να θεωρηθεί η ετήσια Γ. Σ. ότι βρίσκεται σε απαρτία, πρέπει να βρίσκεται σ’ αυτή το ένα τρίτο (1/3) των τακτικών μελών που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στο ταμείο του Συλλόγου. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία συγκαλείται πάλι μέσα σε οκτώ (8) μέρες και με την αυτήν ημερήσια διάταξη νέα Γ. Σ. και θεωρείται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμόν των μελών που θα παραστούν όχι όμως λιγότερα από δέκα (10) μέλη.
Άρθρο 15.
Τη Γ. Σ. διευθύνει προεδρείο που εκλέγεται απ’ αυτή και περιλαμβάνει Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα οι οποίοι δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το Δ. Σ.. Οι αποφάσεις καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο πρακτικών Γ. Σ. και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γ. Γραμματέα αυτής.
Άρθρο 16.
Οι αποφάσεις της Γ. Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Απόφαση για θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη είναι άκυρη. Απόφαση παίρνεται και χωρίς Γενική Συνέλευση αν όλα τα μέλη συμφωνούν εγγράφως για μια πρόταση.
Άρθρο 17.
Δεν δικαιούται ψήφου στη Γ. Σ. μέλος του Συλλόγου αν η απόφαση αφορά την επιχείρηση δικαιοπραξίας ή την έγερση ή κατάργηση Δίκης μεταξύ του Συλλόγου και αυτού ή του συζύγου ή συγγενούς από αίμα μέχρι και του τρίτου βαθμού.
Άρθρο 18.
Στην τακτική Γ. Σ. υποβάλλονται από το Δ. Σ. για συζήτηση και έγκριση: α) ο απολογισμός της διαχειριστικής περιόδου που έληξε, β) ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου, γ) Η έκθεση πεπραγμένων του Δ. Σ., δ) Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής πάνω στον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Η Γ. Σ. έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα όπως α) εγκρίνει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και έκθεση πεπραγμένων του Δ. Σ., β) να απαλλάσσει το Δ. Σ. από κάθε ευθύνη, γ) εκλέγει τα μέλη του Δ. Σ. και της εξελεγκτικής επιτροπής, δ) Τροποποιεί το καταστατικό, ε) λαμβάνει απόφαση για τη διάλυση του Συλλόγου.
Όσα από τα μέλη θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα για το Δ. Σ. και την εξελεγκτική επιτροπή μπορούν να την υποβάλλουν και την ίδια μέρα της εκλογής.
Β) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 19.
Ο Σύλλογος διοικείται από το Δ.Σ. που αποτελείται από πέντε (5) μέλη και εκλέγεται από τη Γ. Σ. των τακτικών μελών με μυστική ψηφοφορία και σχετική πλειοψηφία, η δε θητεία του Δ. Σ. διαρκεί δύο (2) χρόνια.
Η Γ. Σ. για την εκλογή του Δ. Σ. συνέρχεται δύο (2) μήνες προτού λήξει η θητεία του.
Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν, σε όλους τους Αρτοπουλιώτες και σε όλον τον κόσμο!
Η Παναγία να προστατεύει και να βοηθάει εμάς και τις οικογένειές μας! Να είναι πάντα στο πλευρό μας και να μας οδηγεί σε κάθε μας βήμα.
(Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρτοπούλας Δωδώνης Ιωαννίνων - 14.8.2024)
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρτοπούλας «ο Άγιος Κοσμάς» ενημερώνει, με ανάρτησή του στο fb, ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις «ΑΡΤΟΠΟΥΛΙΩΤΙΚΑ 2024» λόγω του ότι η τοπική κοινωνία έχει βυθιστεί σε βαρύτατο πένθος με τον αναπάντεχο θάνατο του συγχωριανού μας, Κωνσταντίνου Π. Λιόλιου.
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Δωδώνης
Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έπεσε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Δωδώνης.
Τα συνεχόμενα sold out και οι παραστάσεις υψηλής αισθητικής και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας ήταν αυτά που χαρακτήρισαν την φετινή διοργάνωση.
Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά αφού περισσότεροι από εννέα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ. Συνολικά παρουσιάστηκαν πέντε παραγωγές, από θεατρικά και μουσικά σύνολα από Ελλάδα και Κίνα οι οποίες απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια για την ποιότητα τους.
Σε οργανωτικό επίπεδο, το φετινό φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σχολιάστηκε θετικά από το κοινό που επισκέφθηκε τις εκδηλώσεις του. Θετικά σχολιάστηκε επίσης το γεγονός ότι ο διοργανωτής Δήμος Δωδώνης, ακολούθησε πολιτική προσιτών τιμών στα εισιτήρια της γενικής εισόδου.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το συμβολικό εισιτήριο των πέντε ευρώ που έχει καθιερωθεί για του δημότες Δωδώνης, δωρεάν για ανέργους, παιδιά και ΑΜΕΑ όχι μόνο έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να απολαύσει τις παραστάσεις αρχαίο θέατρο αλλά ανέδειξε και το κοινωνικό χαρακτήρα που μπορούν και πρέπει να έχουν ανάλογες διοργανώσεις.
Το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός διεθνούς εμβέλειας ο οποίος φέρνει στην περιοχή σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές, συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης τονίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα της άμεσης και πλήρους αποκατάστασης του μνημείου. Οι συνεχείς συνεργασίες με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Θέατρο Τέχνης αλλά και διεθνείς φορείς του πολιτισμού δείχνουν το βαθμό εμπιστοσύνης από απολαμβάνει το φεστιβάλ ανάμεσα σε σημαντικούς φορείς, δημιουργούς και καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αυξανόμενη τεχνογνωσία που αποκομίζεται κάθε χρόνο αξιοποιείται με στόχο την αρτιότητα της οργάνωσης, την ενδυνάμωση του θεσμού και την βελτίωση του σε κάθε επίπεδο.
Ο Δήμος Δωδώνης απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του Φεστιβάλ καθώς η αρωγή τους στην διοργάνωση υπήρξε καθοριστική για μία ακόμη χρονιά.
Ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων
Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία, τους εθελοντές που στήριξαν το Φεστιβάλ και τους χιλιάδες θεατές που προσήλθαν σε όλες τις παραστάσεις με τον σεβασμό που αρμόζει σ’ ένα υπό αναστήλωση μνημείο.
«Η Αρχαία Δωδώνη είναι η κληρονομιά μας. Είναι κληρονομιά της οικουμένης. Το αρχαιότερο Μαντείο, το μεγαλύτερο θέατρο. Με την φετινή διοργάνωση ο αρχαιολογικός χώρος έγινε και πάλι μέρος της πολιτιστικής καθημερινότητας για την Ήπειρο.
Στην οκταετή πορεία του θεσμού ο Δήμος Δωδώνης βρήκε πολλούς συμπαραστάτες στους οποίους απευθύνει θερμές ευχαριστίες.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο θεσμός αυτός αγκαλιάστηκε από το κοινό, από τους κατοίκους του Δήμου μας, από τους όμορους Δήμους και πολλούς επισκέπτες που ήρθαν από πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας και μάλιστα οργανωμένα.
Αγκαλιάστηκε και από εγνωσμένου κύρους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς.
Δικός μας σκοπός είναι να μεγαλώνουμε το Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο και μαζί να αναδεικνύουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και την πλούσια ιστορία του τόπου μας» αναφέρει ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
Για τον Δήμο προέχει η ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης στην Αρχαία Δωδώνη και κυρίως στο θέατρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρουσίας περισσότερων θεατών.
Το ραντεβού με το κοινό της Ηπείρου ανανεώνεται για το καλοκαίρι του 2025 με το διοργανωτή, Δήμο Δωδώνης να βάζει υψηλότερους στόχους.
Epirus Post, 8/8/2024
Το μήνυμα από τα αποκαλυπτήρια προτομής του στρατηγού Κ. Μπότσαρη.
Του π. Ηλία Μάκου.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός σημαντικού Σουλιώτη αγωνιστή, του αρχικαπετάνιου και στρατηγού Κώστα Μπότσαρη (αδελφού του Μάρκου και Νίκου Μπότσαρη), έγιναν το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στο Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης.
Είχε προηγηθεί η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, που ολόρθη στήθηκε πριν δύο περίπου χρόνια, στις 27 Αυγούστου του 2022 από τον ίδιο πρωτεργάτη στον ίδιο χωριό.
Δεν είναι άλλος από τον Ιωάννη Μπανίκα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Σουλίου» (τον ίδρυσε ο αλησμόνητος Βασίλης Κραψίτης), που δείχνει επιθυμία και ζήλο για την ανάδειξη της Σουλιώτικης ιστορίας και ο οποίος είχε την ιδέα για την προτομή και ανέλαβε τη χορηγία, ενώ την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων οργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης και τον απόγονο των Μποτσαραίων Κίτσο Μπότσαρη.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Βασίλειος Διαμάντης, ο οποίος τεκμηριωμένα και γλαφυρά και με τρόπο, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, σκιαγράφησε την προσωπικότητα και τη δράση του Κώστα Μπότσαρη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε ενεργό συμμετοχή στην επανάσταση του 1821, αλλά και στους μεταεπαναστατικούς αγώνες, με μαχητικό Σουλιώτικο πνεύμα, ενώ προς το τέλος της ζωής του διετέλεσε και γερουσιαστής.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπανίκας τόνισε την ανάγκη να μην ξεχνάμε τους αγωνιστές μας, κάτι για το οποίο ο ίδιος εργάζεται επίπονα, και ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και υποσχέθηκε ότι και στο μέλλον θα ανεγερθούν και άλλοι ανδριάντες Σουλιωτών ηρώων σε διάφορα μέρη.
Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι απόγονοι των Σουλιώτικων φαρών Μποτσαραίων και Τζαβελαίων Κίτσος Μπότσαρης και Κώστας Τζαβέλλας, δηλώνοντας την συνειδησιακή υπερηφάνεια τους για τους προγόνους τους.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε ο Όμιλος Σουλιωτών που απέδωσε τιμές, ενώ μετά τη λήξη της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε δεξίωση.
Παρέστησαν ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η αντιδήμαρχος Σουλίου Αντιγόνη Φίλη, εκπρόσωποι τοπικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Τα καφενεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο είναι η πιο απτή απόδειξη της συρρίκνωσης της ελληνικής περιφέρειας -
Από τα μεγαλεία με τον Ιόλα και τον Τσαρούχη έως τον μοναχικό καφέ στο σπίτι
Μπαίνοντας, μυρίζει ελληνικός καφές που ψήνεται στο μπρίκι. Από τα πίσω τραπεζάκια ακούγεται ο ήχος των ζαριών. Ενα τάβλι κλείνει άγαρμπα «Δεν ξαναπαίζω μαζί σου» λέει ένας κύριος με πυκνό σκουρόχρωμο μουστάκι, ο φίλος του γελάει με ικανοποίηση, πήρε και αυτή την παρτίδα… Ψηλά κρεμασμένη παίζει μία μικρή τηλεόραση. Η συζήτηση φουντώνει με αφορμή τα πολιτικά. Ενας πιτσιρικάς μπαίνει στο καφενείο, ψάχνει τον παππού του να τον βοηθήσει με το ποδήλατο.
Οι τόνοι κατεβαίνουν για να ανέβουν και πάλι μετά από λίγο με αφορμή τα αθλητικά. Ξύλινες καρέκλες, ξύλινα τραπεζάκια, λευκά σεμεδάκια στον πάγκο, κρεμασμένα κάδρα στους τοίχους, ένα ρολόι. Μεσημέριασε, τα καφεδάκια δίνουν τη θέση τους στα τσιπουράκια και η διάθεση αμέσως ανεβαίνει. Το σταθερό τηλέφωνο στο καφενείο αρχίζει να χτυπάει, το μεσημεριανό φαγητό είναι έτοιμο και οι γυναίκες γκρινιάζουν και ψάχνουν τους άντρες τους. Το καφενείο θα αδειάσει για λίγο για να γεμίσει και πάλι το απογευματάκι.
Εικόνες από το παρελθόν, από το καφενείο του χωριού, εικόνες που φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου. Τα εγγόνια μεγαλώνουν και οι γονείς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το χωριό για ένα διαμέρισμα στην πόλη. «Ποιος θα αφήσει το παιδί του σε ένα μονοθέσιο, σε ένα διθέσιο, σε ένα τριθέσιο σχολείο;». Οι νέοι φεύγουν, πηγαίνουν στις πόλεις να σπουδάσουν, από αυτούς που θα φύγουν ελάχιστοι θα γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δουλειές. Τα χωριά γερνάνε, ερημώνουν, τα καφενεία κλείνουν…
«Δεν υπάρχει πια χωριό»
«Οταν κλείνει ένα καφενείο, είναι σαν να σταματά να χτυπά η καρδιά του χωριού» λέει ο Γιάννης Χατζίνας από τον Λοφίσκο Θεσσαλίας, ένα μικρό χωριό, 24 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Το καφενείο έκλεισε το 2015. Το χωριό ερήμωσε και θαμώνες δεν υπήρχαν πια. «Κάποτε έρχονταν εδώ και από τα διπλανά χωριά, ειδικά όταν έμπαινε η άνοιξη. Υστερα το χωριό άρχισε να γερνάει και να αδειάζει. Πριν κλείσει το καφενείο, είχε κλείσει και το σχολείο» θυμάται. «Οταν κλείνει το σχολείο, το φαρμακείο και το καφενείο, δεν υπάρχει πια χωριό» λέει ο Γιώργος Κανάκης. Στο χωριό του, το Κουλούρι της Λάρισας, από τους 280 κατοίκους έμειναν οι 80. Οσοι έφυγαν δεν γύρισαν πίσω, το καφενείο του χωριού έκλεισε και πλέον δεν υπάρχει τόπος συνάντησης.«Οταν ξεκινούσαν οι αγροτικές εργασίες μαζευόμασταν όλοι μετά τη δουλειά στο καφενείο, λέγαμε τα νέα μας, λέγαμε πώς πηγαίνουν οι δουλειές, μοιραζόμασταν τα προβλήματά μας, τις απορίες μας και βρίσκαμε λύσεις» θυμάται ο κ. Κανάκης. «Λέγαμε και τα κουτσομπολιά μας» συμπληρώνει γελώντας, «χρειάζεται και αυτό». «Στο Πετρωτό ο μέσος όρος ηλικίας ξεπέρασε τα 75 χρόνια, το καφενείο έκλεισε και στη θέση του μπήκε ένα κοντέινερ» λέει ο Ηλίας Γαλάρας. Το μοναδικό καφενείο που λειτουργεί στην περιοχή είναι αυτό του κ. Σταύρου στη Φαρμάκη. «Ενα καφενείο με 2 πελάτες» συμπληρώνει. «Τα καφενεία όλα κλειστά και οι φίλοι μου ξενιτεμένοι» θυμάται έναν στίχο του Σαββόπουλου πίσω στο 1972. «Η καφετέρια σερβίρει καφέ, το καφενείο ήταν κάτι παραπάνω από αυτό, ήταν χώρος συνάντησης, ένωνε τους κατοίκους» λέει ο κ. Αλεξούλης.
Οπως εξηγεί ο κ. Χατζίνας, τα λειτουργικά έξοδα ανέβηκαν πολύ και οι θαμώνες πλέον δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας. Οι κάτοικοι μου απαριθμούν τα χωριά χωρίς καφενεία: Λοφίσκος, Κουλούρι, Κραννώνα, Μόδεστο, Νάματα, Αναγέννηση και Μέλισσα, εκεί το καφενείο έκλεισε με το που μπήκε ο νέος χρόνος.
Το τέλος μιας εποχής
«Να ‘σουνα, φιλάρα, στον καφενέ του Κόττα, τη δεκαετία του ’80, να δεις μεγαλεία… Να έβλεπες λιμουζίνες, κούρσες εξάπορτες να στριμώχνονται μέσα στα Γύφτικα, ανάμεσα στα χαμόσπιτα. Να ‘βλεπες τον Ιόλα, με το γουνάκι του να καθαρίζει το χώμα του δαπέδου για να χορέψει ο Τσαρούχης ζεϊμπέκικο. Κι όταν έβρεχε, το έδαφος λάσπωνε και ρίχναμε πριονίδι. Τα μπατζάκια τους γέμιζαν πριονίδι, οπόταν, αν πήγαιναν μετά από δω σε άλλα κέντρα, το πριονίδι τούς πρόδιδε – είχαν περάσει από του Κόττα…». Ετσι ξεκινάει η αφήγηση του συγγραφέα Γιώργου Πίττα για τον καφενέ του Κόττα στην Πάτρα, στο βιβλίο του «Τα Καφενεία της Ελλάδας», γραμμένο το 2013.
Τα καφενεία κλείνουν και μαζί τους τελειώνει μία εποχή. Στο καφενείο πήγαιναν τα γράμματα, στο καφενείο χτυπούσε το τηλέφωνο, στο καφενείο έφτασε το πρώτο ραδιόφωνο, το πρώτο τζουκμπόξ, εκεί είδαν για πρώτη φορά τηλεόραση. Δεν ήταν μόνο ένας χώρος διασκέδασης για τους άντρες – αφού μέχρι τη δεκαετία του ’80 ήταν ανδροκρατούμενος – αλλά ένας χώρος ζυμώσεων. Κοινωνικών και πολιτικών. Αλλωστε, στο καφενείο του χωριού έφταναν και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων να ακούσουν τα προβλήματα, να μοιράσουν υποσχέσεις και να μαζέψουν ψήφους. Αλλες εποχές. Τα καφενεία κλείνουν και οι κάτοικοι ζητούν στήριξη για να μείνουν ανοιχτά και κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά, να επιστρέψουν οι οικογένειες και οι μαθητές. Φαντάζει όμως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην Κραννώνα έχουν μείνει 12 συνταξιούχοι και μία οικογένεια. Ο Γιάννης Αλεξούλης, συνταξιούχος καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, μετρά τους κατοίκους στα δάχτυλα των χεριών του. Το καφενείο έκλεισε πριν από μερικά χρόνια. Μια κοπέλα αποπειράθηκε πέρυσι να το ανοίξει και πάλι έναν χρόνο άντεξε και έκλεισε ξανά. «Και πού πίνετε καφέ;» τον ρωτάω. «Στο σπίτι μου!» μου απαντά. «Τον καλύτερο καφέ τον σερβίρω στο σπίτι μου αλλά δεν βάζω ζάχαρη» λέει γελώντας.
«Τραπεζάκια έξω» στο Δοτσικό Γρεβενών
Στο Δοτσικό των Γρεβενών, μια τολμηρή γυναίκα, η 30χρονη Ευαγγελία Σανιδά, κάνει τη διαφορά. Οσο τα καφενεία βάζουν λουκέτα το ένα μετά το άλλο, εκείνη άνοιξε το δικό της παραδοσιακό καφενείο στο χωριό της, στον τόπο καταγωγής της, στο Δοτσικό. Ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 1.060 μέτρα. «Θυμάμαι 6 Ιουλίου το ανοίξαμε» λέει η Ευαγγελία, χαρούμενη για το εγχείρημά της, που μέχρι τώρα δείχνει να πηγαίνει καλά. Πόσοι είναι οι κάτοικοι στο Δοτσικό; «Ηταν 6 μαζί με εμένα. Τρεις γυναίκες και 3 άντρες» μου απαντά η Ευαγγελία. Την ώρα που μιλάμε στο χωριό χιονίζει. Το χωριό βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και οι επισκέπτες το αναζητούν. Η Ευαγγελία άφησε τη Σαντορίνη και τα ξενοδοχείο όπου δούλευε για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. «Είναι ιστορικό καφενείο. Εδώ γυρίστηκε η ταινία “Μεγαλέξαντρος”» λέει με καμάρι. «Είμαστε κοντά στη γέφυρα που ενώνει τον πάνω με τον κάτω μαχαλά» λέει. «Ποιο είναι το κίνητρο να γυρίσουν οι νέοι στα χωριά τους; Να κάνουν αυτό που έκανες εσύ;» τη ρωτάω. «Μόνο η αγάπη» μου απαντάει, «η αγάπη για τον τόπο τους». Κλείνουμε βιαστικά γιατί στο καφενείο μπαίνουν πελάτες, λίγα λεπτά αργότερα μου στέλνει φωτογραφίες από το καφενείο που κάποτε έγινε σκηνικό του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ. 15/032024
«Ο Επιθεωρητής»
από τη Δωδωναία Σκηνή
Epirus Post, 23/7/2024
Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Ο Επιθεωρητής» από τη Δωδωναία Σκηνή. Η πρεμιέρα στο Μαντείο Δωδώνης με πλήθος κόσμου να απολαμβάνει την απολαυστική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ και να καταχειροκροτεί τους ηθοποιούς που απαρτίζουν την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Δωδώνης. Τη σκηνοθεσία του έργου έκανε ο Δημήτρης Κατσάνος ο οποίος έχει και την οργανωτική διεύθυνση της ομάδας.
«Ο Επιθεωρητής» είναι μια απολαυστική κωμωδία παρεξηγήσεων που έγραψε ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ η οποία θίγει και διακωμωδεί ζητήματα όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η κατάχρηση εξουσίας. Το έργο διαρκεί μία ώρα και σαράντα λεπτά και είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια ενώ συμμετέχουν σε αυτό δεκαπέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί. Η δράση εξελίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, όπου η είδηση για μια επικείμενη επίσκεψη ενός κρατικού επιθεωρητή δημιουργεί πανικό στους διεφθαρμένους τοπικούς άρχοντες. Όταν λοιπόν φθάνει στην πόλη τους ένας άγνωστος όλοι τον περνούν για επιθεωρητή και αρχίζουν να τον καλοπιάνουν με συνέπεια ένα γαϊτανάκι από παρεξηγήσεις και ευτράπελα. «Ο Επιθεωρητής» είναι μια καλοστημένη και καυστική κοινωνική σάτιρα μέσα από την οποία αναδεικνύονται καθεστωτικά χαρακτηριστικά της εξουσίας όπως η αδικία και ο δεσποτισμός.
Η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Χρυσούλα Δάλλα τόνισε πως οι προσπάθειες του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού δεν περιορίζονται μόνο στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δωδώνης, τις εκδηλώσεις του οποίου οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με συμβολικό εισιτήριο πέντε ευρώ, αλλά συνεχίζονται και με μια σειρά άλλες δράσεις. Με στόχο να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Δήμος Δωδώνης έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι με όμορφες και απολαυστικές βραδιές γεμάτες ήχο, φως, γέλιο και συγκίνηση. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και μουσικές βραδιές κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Στην προσπάθεια αυτή, επεσήμανε η κυρία Δάλλα, η Δωδωναία Σκηνή αποτελεί την αιχμή του δόρατος αφού θα δώσει δέκα συνολικά παραστάσεις του «Επιθεωρητή» σε κοινότητες του Δήμου. Κάλεσε, δε, και τους κατοίκους των Ιωαννίνων να συνδυάσουν μια επίσκεψη στα όμορφα και καταπράσινα χωριά του Δήμου Δωδώνης με την παρακολούθηση κάποιας παράστασης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων του «Επιθεωρητή» είναι:
23/07 Επισκοπικό
24/07 Γεωργάνοι
28/07 Αγία Τριάδα
31/07 Θεριακήσι
01/08 Ζωτικό
16/08 Αχλαδέα
18/08 Δραμεσιοί
19/08 Πολύγυρος
21/08 Αρτοπούλα
Όλες οι παραστάσεις του έργου «Ο Επιθεωρητής» ξεκινούν στις 21:30 και είναι δωρεάν για το κοινό.
50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Το 1974 οι Αρτοπουλιώτες ίδρυσαν το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΡΤΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ Η «ΕΝΩΣΗΣ» με έδρα τα Ιωάννινα.
Οι σκοποί του Συλλόγου ήταν: 1) Η σύσφυξη των σχέσεων των απανταχού Αρτοπουλιωτών, 2) Η μορφωτική ανύψωση και ψυχαγωγία των κατοίκων Αρτοπούλας με διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις και ίδρυση Βιβλιοθήκης, 3) Η εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας και πολιτισμού και η τουριστική διαφήμιση και ανάπτυξη της Αρτοπούλας, 4) Η διοργάνωση χορών, εκδρομών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση ασθενών, γερόντων, αναπήρων και όποιων έχουν ανάγκη βοήθειας, 5) Η εκτέλεση έργων αναδάσωσης και δεντροφυτεύσεων και 6) Η αναζωογόνηση και η συνέχιση των πατροπαράδοτων εθίμων.
Το 1982 ιδρύεται και δεύτερος (ο σημερινός) Σύλλογος με τον τίτλο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΠΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ» με έδρα τα Ιωάννινα.
Ο δεύτερος Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρτοπούλας – Ιωαννίνων «ο Άγιος Κοσμάς» ιδρύθηκε με σκοπό τη βελτίωση και εξύψωση της πολιτιστικής στάθμης του χωριού, τη διάδοση του πνεύματος αλληλεγγύης και την καλλιέργεια των σχέσεων τόσο μεταξύ των μελών του όσο και με τους μορφωτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους όλης της Χώρας, τη διατήρηση των εθίμων, την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών και πολιτιστικών πληροφοριών, την εκτέλεση κοινωφελών έργων και έργων εξωραϊσμού του χωριού και την ανάπτυξη και διατήρηση στενών δεσμών με τους ξενιτεμένους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έκδοση Κάρτας Δημότη Δωδώνης
Η Κάρτα Δημότη παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες Δωδώνης να έχουν πρόσβαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, με μειωμένο εισιτήριο και λοιπές διευκολύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημότες να καλούν στο ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, τηλ. 26543 60113 και να ζητούν έκδοση της κάρτας, καταθέτοντας τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημ. γέννησης και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Κατόπιν πιστοποίησης της δημοτικότητας των αιτούντων, η Κάρτα Δημότη θα εκδίδεται χωρίς κόστος, και οι δικαιούχοι θα μπορούν να την παραλάβουν από το δημαρχείο (ραντεβού στο ίδιο τηλέφωνο).
ΟΣΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΝΕΕΣ.
Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δωδώνης
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δωδώνης ιδρύθηκε το 2019 στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» και στον Άξονα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση των Διακρίσεων». Η ένταξη κατέστη εφικτή έπειτα από ενέργειες του Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος για την τροποποίηση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην πρόσκληση του 2018.
Από 1/1/2022 η χρηματοδότηση της δομής εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο "Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δώδώνης"
Αρχές & Φιλοσοφία
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.
Σε ποιους απευθύνονται
Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης και αποκλεισμό λόγω αναπηρίας ή γήρατος, ψυχοκοινωνικά ζητήματα, κ.ά) και χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας.
Ποιες υπηρεσίες παρέχουν
· Υποδοχή, πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης(KEA), αναπηρικές προνοιακές παροχές (ΚΕΠΑ), επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα (ΟΠΕΚΑ), επίδομα στέγασης, επίδομα γέννησης, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ Α & Β), κ.ά., προγράμματα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους(TEBA)», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Δήμου Δωδώνης), κ.λπ.
· γενική συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού
· συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα και οικογένειες (Γραμμή Ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών του Δήμου Δωδώνης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοιού).
· διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό περιεχόμενο με στόχο την ενίσχυση ης κοινότητας και την ενεργοποίηση των πολιτών.
· διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης
· δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κ.λπ.) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη.
· συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.
· ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δωδώνης στεγάζεται στην Αγία Κυριακή Θεριακησίου, εντός του Δημαρχείου και λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00 με 16:00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα εξής στοιχεία:
Τηλ.: 2654360113
Email: kentrokoinotitas@1239.syzefxis.gov.gr
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
![]() |
Φωτογραφίες Γεώργιος Γκιόκας (Γιώργο Μανώλης) |
· Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024: «Ορέστεια» του Αισχύλου.
· Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024: Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο – MYSO.
· Τρίτη 30 Ιουλίου 2024: «Ικέτιδες» του Αισχύλου.
· Σάββατο 03 Αυγούστου 2024: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
· Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024: «Πλούτος» του Αριστοφάνη.
«Προκράτηση όλων των θέσεων γίνεται στο TicketServices.gr».
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του αρχαίου θεάτρου. Ώρα έναρξης 21:00΄.
Σε μια εποχή που όλα έχουν αυξηθεί, τα εισιτήρια του 8ου φεστιβάλ Δωδώνης παραμένουν ιδιαίτερα προσιτά με κόστος μόλις 15 ευρώ. Για τους δημότες Δωδώνης τα εισιτήρια τιμώνται 5€, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για ανέργους δημότες Δωδώνης, παιδιά κάτω των 12 ετών και ΑμΕΑ.
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΩΔΩΝΗΣ : TicketServices.gr
https://www.ticketservices.gr › event › festival-dodonis
Το ΜΕΚΔΕ δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης για το Δήμο Δωδώνης
Epirus Post, 13.07.2024
Την σημερινή πραγματικότητα του Δήμου Δωδώνης και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αποτύπωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μαντείο παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της έρευνας που έγινε στην περιοχή μετά από επιτόπιες επισκέψεις των μεταπτυχιακών σπουδαστών και των καθηγητών τους.
Κάθε χρόνο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και το ερευνητικό κέντρο εστιάζουν σε μια ορεινή περιοχή, εργάζονται συστηματικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και παρουσιάζουν, στο τέλος της, τα αποτελέσματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους: τους κατοίκους της περιοχής, που αγαπούν (και αγωνιούν) για το τόπο τους προσφέροντάς τους μια ευκαιρία να δουν χειροπιαστές προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τη σκληρή δουλειά νέων επιστημόνων.
Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο το οποίο παραδόθηκε στον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.
Ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος αναφέρθηκε στη στρατηγική προσέγγιση στα θέματα ανάπτυξης του Δήμου Δωδώνης, όπως αυτή προκύπτει από τη σύνθεση όλων των εργασιών που θα παρουσιαστούν.
Όπως τόνισε η περιοχή πέρα από τον οικουμενικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης έχει πολλά κρυμμένα διαμάντια ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Λάκκα Σουλίου τονίζοντας ότι εξακολουθεί να έχει πολλά στοιχεία από την Ήπειρο προηγούμενων δεκαετιών που έχουν ξεχαστεί.
Σε όλες τις ορεινές περιοχές, όπως είπε ο κ. Καλιαμπάκος, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα. Το πρόβλημα αυτό έλυσαν δεκαετίες πριν οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες με ορεινούς όγκους. Κι αυτό το έκαναν με σχέδιο και συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές.
«Όσο οι ορεινές περιοχές στη χώρα μας εγκαταλείπονται, με δρόμους κακούς και από προηγούμενες δεκαετίες, δεν θα μπορέσουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Το θέμα αυτό πρέπει να τοποθετηθεί σε κεντρικό επίπεδο ώστε να αρχίσει να αλλάζει κάτι άμεσα» υπογράμμισε στις δηλώσεις.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο, τους συνεργάτες του και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τονίζοντας ότι η συνεργασία που εγκαινιάστηκε μπορεί να έχει και συνέχεια.
Μέσα από τις εργασίες που παρουσίασαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές απαντήθηκαν ζητήματα όπως:
• Μπορεί και πως ένα ορεινό σχολείο να είναι πραγματικά ξεχωριστό και να προσφέρει περισσότερα από ένα σχολείο της πόλης
• Οι γυναίκες των ναυτικών των βουνών. Μια άλλη ματιά στη συναρπαστική ιστορία της Μουσιωτίτσας.
• Πως μετασχηματίζεται ένα σχολείο σε ελκυστικό ορεινό ξενώνα που αντανακλά τη φυσιογνωμία του χωριού; Η περίπτωση του Τερόβου.
• Από τα Γιάννενα στην Τύρια με (ηλεκτρικό) ποδήλατο: Μια νέα εμπειρία.
• Πως θα ζωντανέψει ξανά η ιστορική Λάκκα Σουλίου; Πέντε εργασίες: Με διαδρομές στο ποτάμι – με ένα οικολογικό κέντρο στάθμευσης τροχόσπιτων – με αναβίωση, σε επιστημονική βάση, της κτηνοτροφικής παράδοσης. Πως τα άγρια άλογα του Σουλίου μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της περιοχής; Και βέβαια, με την στρατηγικής σημασίας σύνδεση Τύριας- Σιστρούνι.
• Πώς θα ενισχυθεί η παραγωγική βάση του Δήμου; Ανάλυση σε μια εξαιρετικής σημασίας υφιστάμενη δραστηριότητα (ιχθυοτροφεία πέστροφας Βουλιάστας-Μουσιωτίτσας) και σε μια δυναμική νέα προσπάθεια (ΙΧΩΡ στην Κοπάνη).
• Μπορεί η Δωδωνούπολη να γίνει από πρόβλημα πρότυπος περιβαλλοντικός οικισμός; Μπορεί οι κατοικίες ανάγκης να μετατραπούν σε πρότυπα κατοικίας ποιότητας;
• Την εποχή του διαδικτύου, πώς φαίνεται «απέξω» ο Δήμος Δωδώνης- ανάλυση της ψηφιακής του ταυτότητας.
• Τόμαρος: (επαν)- ανακαλύπτοντας το ιστορικό βουνό ως ορειβατικό προορισμό.
• Πως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα ανακτήσει το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του, τη ματιά στους ανθρώπους πριν 3000 χρόνια;
Φωτογραφίες: Όλγα Κωστούλα
Αφιέρωμα στα τραγούδια της αγάπης του Δημήτρη Βάγια - Θεοφάνης Παππάς
Σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου 2024, η Τρίτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά επισκέφτηκε το εργαστήριο Μελιού της κυρίας Βασιλικής Παπαδοπούλου στην Αρτοπούλα.
Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΛΙΚΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΑ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Σήμερα που το σχολείο γίνεται ψηφιακό, έχει σημασία να μην πέσουν στη λήθη τα βιβλία, τα υλικά και τα μέσα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων. Έχοντας ίσως στο μυαλό του τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ «όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε», ο Θεόδωρος Τσιλίκας, ένας δάσκαλος με άσβεστη διάθεση για δημιουργία, μάζεψε από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά δημοτικά σχολεία του 20ού αιώνα, κάποια ακόμη και από τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα.
Βιβλία που όμοιά
τους δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Σχολική τσάντα από τη δεκαετία του
'60, με ένα πινακάκι που ήταν βασικό τετράδιο για τους σημερινούς
παππούδες και γιαγιάδες, μαθητές εκείνης της εποχής. Βιβλία πραγματικοί
πολιτιστικοί
θησαυροί, όπως η «Ελληνική Χρηστομάθεια» του 1869 με συγγραφείς τον μεγάλο λογοτέχνη Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή και τον Σκαρλάτο Βυζάντιο. Ο Ραγκαβής ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1866, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, ήταν καθηγητής Αρχαιολογίας, πρώτος γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, πολυγραφότατος. Ανέλαβε να συγγράψει το μάθημα της Χρηστομάθειας, «εκ των δοκιμωτέρων Ελλήνων πεζογράφων και ποιητών, μετά σχολίων γραμματικών, ιστορικών και γεωγραφικών, προς χρήσιν των απανταχού ελληνικών σχολείων και γυμνασίων».
Η προσπάθεια διήρκεσε πολλά χρόνια και έφερε ξανά στο φως σχολικά βιβλία της δεκαετίας του '50, βοηθήματα για τα μαθήματα, χάρτες για την αρχαία Ελλάδα, τους Περσικούς Πολέμους και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και πλούσιο εποπτικό υλικό από τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες εκθέματα στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο, ένα χωριό περίπου στο κέντρο του νομού, μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Η προσπάθεια διήρκεσε πολλά χρόνια και έφερε ξανά στο φως σχολικά βιβλία της δεκαετίας του '50, βοηθήματα για τα μαθήματα, χάρτες για την αρχαία Ελλάδα, τους Περσικούς Πολέμους και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλούσιο εποπτικό υλικό από τις δεκαετίες του '60 και του '70, μεγάλα ξύλινα αριθμητήρια, θρανία από το παρελθόν και μια σειρά από αντικείμενα που θα επαναφέρουν μνήμες από το παρελθόν στους άνω των 50 ετών.
Μύθοι του Αισώπου,
χάρτης πρώτης ανάγνωσης, ο πίνακας με τα κεράσια που χρησιμοποιούνταν για να
μαθαίνουν να μετράνε τα πρωτάκια, οι «Τέσσερες εποχές», αλλά και η μεγάλη
ελληνική εγκυκλοπαίδεια από τον Πυρσό, ένα πραγματικά μνημειώδες έργο μπροστά
στο οποίο οι πληροφορίες που είναι συγκεντρωμένες σήμερα στο διαδίκτυο μοιάζουν
φτωχές.
Ένας πραγματικός θησαυρός γνώσεων, με στοιχεία για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης των νηπίων στο νηπιαγωγείο Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας την περίοδο 1980-1981, τότε που τα νήπια απασχολούνταν με τραγούδι, πρωινή συζήτηση, πλαστελίνη, ρυθμική γυμναστική, κουκλοθέατρο, θρησκευτική αγωγή, ασκήσεις αριθμήσεως και αισθητηρίων και βέβαια πολλά παραμύθια!
«Ας επιπλήττω απρόθυμα για να είμαι βέβαιος ότι τιμωρώ από αγάπη» γράφει η προσευχή του δασκάλου της Χιλιανής Γαβριέλα Μιστράλ, στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1945 για τη λυρική της ποίηση. Είναι ακόμη ένα από τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλοακαρνανίας τα οποία έχει μαζέψει κομμάτι-κομμάτι ο δάσκαλος Θεόδωρος Τσιλίκας, η ψυχή του μουσείου.
Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο του 1930 στο οποίο λειτουργούσε το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου. Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα, αξίζει να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να συμφωνήσουμε στην ανάγκη διαφύλαξης και συντήρησης του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για το μεγάλωμα εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, το οποίο κάθε άλλο παρά άχρηστο θα πρέπει να θεωρείται. «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης. Και σε έναν τέτοιο χώρο έχει σημασία η προσφορά όλων μας, ακόμη και για τα πιο απλά ή αυτονόητα πράγματα, όπως οι κουρτίνες για την προστασία των ιστορικών αντικειμένων που είναι θησαυρός για τα μάτια των παιδιών από τα σχολεία όλης της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το σχολείο προφανώς χωρίς εισιτήριο.
Πηγή: https://www.lifo.gr
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ
ΚΑΤΑΜΑΧΗΣ
Του Νίκου Κ. Λιόλιου
Το μοναστήρι της Καταμάχης (Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου) ανεγέρθηκε το 1830 όπως φαίνεται από τη χρονολογία που υπάρχει στο εξωτερικό υπέρθυρο του ναού.
«Η ονομασία του μοναστηριού, από το ρ. καταμάχομαι “πολεμώ με μανία εναντίον κάποιου”» (Κώστα Ευ. Οικονόμου. Τα Οικωνύμια του Νομού Ιωαννίνων. Έκδοση Νομαρχιακής Αυτόδιοίκησης Ιωαννίνων. Ιωάννινα 2003, σελ. 91)
Αιώνες όμως πριν ήταν χτισμένο στη θέση «Αι-Γιάννης» όπου σήμερα το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη και το 1611 καταστράφηκε από τον Οσμάν Πασά (Βλ. Δημ. Καμαρούλια. Τα Μοναστήρια της Ηπείρου. Εκδόσεις Μπαστάς-Πλέσσας. Αθήναι 1997. Τόμος Α΄, σελ. 41, Πρβλ. Πάνου Τζιόβα. Η Μονή Διχουνίου. Έκδοση Δήμου Μολοσσών. Ιωάννινα 2002, σελ. 13 ).
Στη θέση «Βούρλο» που βρίσκεται ΒΑ από το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη υπάρχει Αρχαιολογικός χώρος - νεκροταφείο (ΥΑ 15794/19-12-1961 - ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962).
«Πλούσιο μοναστήρι, με χωράφια, γιδοπρόβατα, γελάδια, μελίσσια κ.ά.» (Δημ. Καμαρούλια, ό.π., σελ. 484).
Από τα δεκάδες γελάδια, εκατοντάδες μελίσσια και χιλιάδες γιδοπρόβατα, είχαν απομείνει το 1924 μόνο 10 γελάδια, 25 μελίσσια και 300 γιδοπρόβατα.
Επί τουρκοκρατίας, το μοναστήρι, πλήρωνε το δάσκαλο της Αρτοπούλας κάθε χρόνο με 12 χρυσές τούρκικες λίρες, 12 οκάδες αλατισμένο τυρί και 6 οκάδες λιωμένο βούτυρο. Μοίραζε επίσης 400-500 οκάδες καλαμπόκι σε φτωχές οικογένειες των γύρω χωριών.
Πρώτος ηγούμενος ήταν ο Γουρνάρης από το Ασπροχώρι και έπειτα ο Παρθένιος από τους Παπαδάτες, ο Χρυσόστομος από τα Μηλιανά και τελευταίος ο Παπαθανάσης από το Ζωτικό. (Σπ. Μουσελίμη. Η Λάκκα του Μπότσαρη. Γιάννινα 1976, σελ. 66).
Το 1918 τοποτηρητής του μοναστηριού ήταν ο Οικονόμου Αθανάσιος και επόπτης ο ιερέας του διπλανού χωριού, της Γράσδανης.
Στις αρχές του 1950 έμενε στο μοναστήρι δόκιμη καλόγρια, η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, η οποία μετά πήγε στην Ιερά Μονή Διχουνίου και το 1955 μετατέθηκε στη Μονή Τσούκας. (Π. Τζιόβα, ό.π. σελ. 141).
«Για λίγον καιρό (1960) έμενε στο μοναστήρι καλόγρια η Κωστούλα από τις Μπαουσιούς» (Σπ. Μουσελίμης, ό.π. σελ. 66).
«Την ημέρα που γιόρταζε το Μοναστήρι έστρωναν οι καλόγεροι τραπέζι για όλους. Έτρωγε και γλένταγε ο κόσμος και πήγαινε το τουφεκίδι, άλλο πράμα. Έρχονταν και κανένας πραματευτής με καμιά παραμάνα, κανένα σπάγκο, ράμματα, ψίχα λουλάκι και κάτι τέτοια. Αγόραζαν τα παιδάκια καμιά φλογέρα ή καμιά σιουρίχτρα και έπαιζαν. Έπαιρναν και κανένα ζαχαράτο για να φάνε.
Οι μεγάλοι έπιναν ρακί, τσίπουρο, κούμαρο ή δαμάσκηνο. Έρχονταν και καμιά ζυγιά όργανα και χόρευαν δυο και τρεις μέρες.
Πολλοί το ’καναν τάμα και έζωναν την εκκλησία της Παναγίας με μια ή τρεις γύρες αγνό κερί…» (Ν. Λιόλιου. Τι είδα και τι άκουσα στο χωριό μου. Αθήνα 1983, σελ. 228).
Το μοναστήρι
γνώρισε κατά καιρούς την αδιαφορία των υπευθύνων, τις καταστροφικές επισκευές
των μη ειδικών, τη λεηλασία των αρχαιοκάπηλων και την ανασκαφή της αυλής από
τους αναζητητές του «κρυμμένου θησαυρού».
Σήμερα βλέπουμε μια προσπάθεια αποκατάστασης του ναού και αναστήλωσης των κελιών του μοναστηριού, που γίνεται με τη συνεργασία και τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και των ειδικών, αλλά με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε φαίνεται ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου